Agenda
 
  
 
Digitale editie Liber Trotula gepresenteerd
 

Op 12 november 2009 werd een topstuk uit de erfgoedcollectie van de Openbare Bibliotheek Brugge, een vijftiende-eeuws handschrift met een Middelnederlandse verhandeling over de vrouwengeneeskunde, digitaal toegankelijk gemaakt op http://www.historischebronnenbrugge.be/.

Orlanda Lie (hoogleraar middeleeuwse cultuur) en Jojanneke Hulsker (MA Middeleeuwse Studies, Universiteit Utrecht) verleenden hun medewerking aan dit project door een nieuwe kritische editie van het Bugse Liber Trotula te vervaardigen. In het radioprogramma Mezzo (www.radio1.be) vertelde Orlanda Lie over deze bijzondere tekst. Beluister het interview.

Het Liber Trotula staat voor een lange traditie van praktijkgerichte, medische handboeken die teruggaan op een Latijnse tekst uit de 12de eeuw. Het handschriftje in Brugge is opgesteld in de volkstaal. Het eenvoudige manuscript behandelt vooral de baarmoeder, menstruatie, onvruchtbaarheid en bevallingen.

Het handschrift met het Liber Trotula maakte deel uit van de vroedkundige boekenverzameling van de 19de-eeuwse Brugse arts Isaac De Meyer. Zijn zoon schonk die later aan de stad Brugge.