Orlanda Lie verzorgt Bucheliuslezing over handschrift Hattem C 5

Op 22 september wordt in de Universiteitsbibliotheek Utrecht de veertiende Bucheliuslezing verzorgd door prof. dr. Orlanda Lie, hoogleraar Middeleeuwse Cultuur (Universiteit Utrecht) en voorzitter van de Werkgroep Middelnederlandse artesliteratuur (WEMAL). In deze lezing staat een omvangrijk vijftiende-eeuws handschrift centraal dat onder andere magische recepten en medische verhandelingen bevat.

Gevarieerde inhoud

Het handschrift wordt bewaard in het Streekmuseum Hattem Voermanhuis (signatuur Hattem C 5). Het merendeel van de teksten is in het Middelnederlands geschreven op een klein aantal Latijnse en Franse geschriften na. De inhoud omvat een bijzonder gevarieerde verzameling artesteksten, oftewel geschriften met een nuttig en instructief doel. Zo is er een kruidenleer, verhandelingen over flebotomie (aderlating), chirurgie en uroscopie, pesttraktaten, magische recepten, maar ook een Middelnederlandse versie van de Secreta secretorum, een Latijnse vertaling van een in oorsprong Arabische encyclopedie in briefvorm (tussen Aristoteles en Alexander de Grote) over de regeerkunst, de gezondheid, astrologie en alchemie.

Digitale editie

Tot nog toe heeft slechts een klein gedeelte van dit lijvige handschrift (564 pagina's) de aandacht van onderzoekers getrokken, maar hier komt gelukkig verandering in. In het komend jaar zal een groepje mediėvisten van WEMAL onder leiding van Orlanda Lie en Noor Verselewel de Witt Hamer werken aan een digitale editie van deze middeleeuwse codex. De Utrechtse UB heeft het Hattemse handschrift voor dit project gedigitaliseerd. Lees meer over het project op http://www.let.uu.nl/wemal/hattem-c5.html.

Bucheliuslezingen

In de Bucheliuslezingen vertellen docenten en studenten over hun speurtocht in de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek. Ze illustreren hun verhaal met handschriften, oude gedrukte werken en/of kaarten.

Wanneer: woensdag 22 september 2010, 16.00 tot 16.45 uur
Waar: Bucheliuszaal, zesde verdieping van de Universiteitsbibliotheek, Heidelberglaan 3, De Uithof, Utrecht